BIELIZNA STOŁOWA

Bielizna stołowa

Bielizna stołowa w restauracjach, knajpkach czy lokalach gastronomicznych nadaje pomieszczeniu ekskluzywnego wykończenia. Obrusy pozwalają zaaranżować stoły na każdą okazję. Nie tylko dodają osobowości, ale także chronią blaty stołów przed zniszczeniami. Co to jest bielizna stołowa? Do bielizny stołowej zalicza się obrusy, serwetki, napperony (nakładki), skertingi – falbany bankietowe, moltonowe podkłady pod obrusy, a także pokrowce na krzesła. Bielizna stołowa w gastronomii oznacza wszelkie elementy ozdobne, które chronią meble, jednocześnie nadając szyku i wyjątkowości nakrytym stołom.

Rodzaje bielizny stołowej

Bielizna stołowa w lokalach gastronomicznych odgrywa kluczową rolę. Odpowiednio dobrany rodzaj bielizny stołowej potrafi nadać wspaniałego charakteru i zupełnie zmienić przestrzeń. Na uroczyste przyjęcia sprawdzają się inne elementy bielizny, co na przyjęcia bardziej swobodne. Szeroki wybór bielizny stołowej sprawia, że można ją dopasować pod każde wymagania i oczekiwania.

Bielizna stołowa obrusy

Obrusy plamoodporne

W gastronomii bardzo ważne są właściwości obrusów nakrywanych na stoły. Bielizna stołowa w lokalu gastronomicznym musi być wytrzymała, elegancko wyglądająca, a co najważniejsze prosta w czyszczeniu i pielęgnacji. Obrusy plamoodporne nie pochłaniają rozlanych napoi, dzięki czemu są łatwe w konserwacji.

Obrusy adamaszkowe

Obrusy wykonane w 100% z wyselekcjonowanej egipskiej bawełny są szykowne i ponadczasowe. Technika tkania nadaje matową strukturę, bądź z połyskiem. Duży wybór faktur i kolorów pozwala na dopasowanie idealnych obrusów do aranżacji wnętrza lub charakteru uroczystości. Stosowane przez nas tkaniny adamaszkowe na bieliznę stołową są tkane z przędzy podwójnie skręcanej o gęstości 270 – 300 TC, co sprawia, że nasze obrusy i serwetki są bardzo wytrzymałe i stabilne po osnowie i wątku. Ponadto można je prać w wysokich temperaturach do 95°C z możliwością prania w roztworze chloru. Wszystkie stosowane przez nas tkaniny posiadają szerokości 280-290 cm, co pozwala na szycie obrusów bankietowych w jednej części na duże, okrągłe stoły.

Obrusy dla gastronomii

Obrus w restauracji jest ważną częścią doświadczenia związanego z jedzeniem. Odpowiedni obrus może pomóc stworzyć wrażenie wyrafinowania i klasy, nadając ton niezapomnianemu posiłkowi. Wysokiej jakości obrusy dla gastronomii charakteryzują się łatwością w utrzymaniu oraz wyjątkową wytrzymałością. Obrusy doskonale uzupełniają wystrój zarówno sal weselnych, jak i klimatycznych lokali bistro.

Obrusy lniane

Lniany obrus jest popularnym wyborem na wiele specjalnych okazji, takich jak wesela, rocznice i inne uroczystości i świąteczne posiłki. Len jest jednym z najmocniejszych włókien naturalnych, dzięki czemu jest bardzo odporny na rozdarcia i zużycie. Lniany obrus ma naturalny połysk, który nadaje wyrafinowania każdemu otoczeniu, a jego gładka powierzchnia jest idealna do łatwej pielęgnacji. Bieliznę stołową z naturalnego lnu można prać w wysokiej temperaturze do 95°C яz możliwością chlorowania. Przy czym należy pamiętać aby przy chlorowaniu obniżyć temperaturę wody do 60-70°C. Bieliznę lnianą zalecamy maglować na gorąco lub prasować na stołach prasowalniczych. Ponadto z każdym praniem lniany obrus staje się bardziej miękki. Obrusy wykonane z naturalnych tkanin w połączeniu z tradycyjnymi koronkami i haftami nadają przestrzeni rustykalnego charakteru.

Skertingi/Falbany do obrusów

Skertingi do stołów bankietowych, konferencyjnych lub śniadaniowych (szwedzki bufet) nadają wyjątkowego wyglądu stołom. Falbany zwisają od samej krawędzi stołu aż do podłogi. Często używane są na oficjalnych wydarzeniach, jak wesela, komunie czy bankiety. Falbanydostępne są w wielu kolorach, dodając stylu i wyrafinowania do każdego wnętrza. Na skertingi stosujemy dwa rodzaje tkanin – atłas z połyskiem i Gabardynę o matowej strukturze i gładkim deseniu bez wzorów. Atłasowa tkanina jest wyjątkowo wytrzymała, jednocześnie będąc jedną z szykowniejszych tkanin. Ich zaletą jest łatwe utrzymanie w czystości i pielęgnacja. Falbany mają właściwości plamoodporne, niemnące i dobrze układające się.

Kipsy cateringowe służą stabilnemu mocowaniu zarówno obrusów, jak i falban do obrusów. Wykonane z mocnego i elastycznego poliwęglanu, pozwalają w krótkim czasie przygotować eleganckie stoły z falbanami. Uniwersalne klipsy cateringowe z mocną sprężyną można założyć na blaty stołów o różnej grubości od 1 mm do 4 cm. Taka wszechstronność doskonale sprawdza się na imprezach cateringowych, gdzie mogą być dostępne różnego rodzaju stoły.

Kokardy ozdobne

Ozdobne kokardy mocowane na krzesłach, obrusach, drzwiach, czy jako ozdoby świąteczne to doskonały dodatek, by nadać przestrzeni odpowiedniego klimatu i charakteru. Kokardy mają możliwość mocowania na taśmę dwustronną, bądź rzep, dzięki czemu ich montaż jest bardzo prosty na każdej powierzchni. Kokardy szyte są na zamówienie w każdym kolorze.

Pokrowce na krzesła

Pokrowce na krzesła są ważnym dodatkiem każdego wydarzenia, niezależnie od tego, czy jest to ślub, impreza firmowa, czy spotkanie rodzinne. Nie tylko dodają elegancji imprezie, ale także pomagają chronić krzesła przed uszkodzeniami. Pokrowce na krzesła są dostępne w kilkunastu wzorach, dzięki czemu można dopasować je do każdego wystroju. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś prostego, czy czegoś ekstrawaganckiego, pokrowce na krzesła to prosty sposób na ucharakteryzowanie sali.

Bielizna stołowa molton

Moltonowe podkłady pod obrusy, inaczej nazywane „wyciszaczami”. Jest to dodatkowa ochrona blatu stołu, która jednocześnie redukuje odgłosy stawianych naczyń. Podkłady moltonowe są nieodzownym elementem dla restauracji i lokali gastronomicznych. Podkład ochronny zabezpiecza stoły przed wysoką temperaturą stawianych naczyń, uderzeniami i uszkodzeniami mechanicznymi. Dodatkowym zadaniem jest zapobieganie przesuwania się obrusa po stole. Dzięki temu nadaje stołom bardziej ekskluzywnego wyglądu.