WhatsApp / mob: +48 501 457 614, mob: +48 506 090 954 robimax@robimax.com.pl

Żeby restauracja była naprawdę szczególnym miejscem, nie wystarczy serwować w niej doskonałego jedzenia. Równie ważne jest zadbanie o wystrój. Najlepiej, żeby był on dostosowany do charakteru potraw, jakie podawane są w danym lokalu. W karczmach regionalnych sprawdzą się dekoracje nawiązujące do motywów ludowych. Natomiast w restauracji specjalizującej się w określonej kuchni narodowej, na przykład włoskiej, mile widziane będę zdobienia zaczerpnięte z kultury konkretnego kraju.

Żeby aranżacja się sprawdziła, musi być ona urządzona co do najdrobniejszego szczegółu. W związku z tym niektóre rozwiązania da się zastosować tylko w określonych typach restauracji. Wiadomo, że w lokalu stylizowanym na staromodny każdy nowoczesny detal będzie zaburzał całą koncepcję. Na szczęście istnieją jednak takie elementy wystroju, które mogą być stosowane uniwersalnie. Należy do nich obrus. Nie ulega bowiem wątpliwości, że w każdej restauracji goście chętnie zjedzą na stole udekorowanym schludnym i czystym obrusem.

Materiał, kolor, wzór

Jakie obrusy najczęściej wykorzystywane są w restauracjach? To pytanie ma kilka aspektów. Jednym z nich jest kwestia materiału, a innym kwestia koloru. Jeśli chodzi o to, z czego najczęściej wykonuje się bieliznę stołową, to popularnym wyborem jest poliester. Takie rozwiązanie nie jest przypadkowe, ponieważ posiada wiele zalet. Jedna z nich polega na tym, że materiał ten dość łatwo się czyści. W dodatku jest on trwały i dobrze znosi długie użytkowanie. Inną opcją może być wybór obrusu z wiskozy. Jednak choć bardzo dobrze leży on na stołach, to jednocześnie jego minusem jest to, że wchłania zapachy, w związku z czym prędzej czy później może zacząć wydzielać nieprzyjemną woń zmieszanych potraw. Dlatego w eleganckich lokalach z pewnością lepiej sprawdzi się obrus bawełniany. Natomiast do wnętrz rustykalnych nada się bielizna stołowa wykonana z lnu.

Jeśli chodzi o kolor obrusów, to z pewnością najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest wybór białego materiału. Choć szybko się on brudzi, jest estetyczny i dopasowuje się do każdego rodzaju wnętrza. Osobną kwestią jest zaś to, czy na obrusie powinien pojawić się wzór. Najlepiej dostosować to do charakteru restauracji. Na przykład jeśli serwuje się w niej tradycyjne dla danego regionu dania, to na obrusie mogą znaleźć się zdobienia w stylu ludowym.